Insulinooporność Dominiki Musiałowskiej

Jest skutkiem fatalnego trybu życia i prowadzi do poważnych chorób. Sama w sobie jest dość „prosta” do opanowania, a nawet do wyleczenia. Im wcześniej się nią zajmiecie, tym mniej chorób zdąży się rozwinąć i tym mniejsze będą szkody dla Waszego zdrowia.








Czym jest insulinooporność?

Autorzy definiują insulinooporność jako stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, która to jest hormonem regulującym stężenie glukozy we krwi. Nie jest ona jednostką chorobową, a zaburzeniem prowadzącym do rozwoju chorób.


Jakie są przyczyny insulinooporności?

Najczęściej podaje się otyłość brzuszną, nadmierne spożycie kalorii oraz produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Musiałowska wspomina również o stanach zapalnych, wpływie wieku i przeciwstawnych do insuliny hormonów.

Prawdziwym stwierdzeniem jest też, że insulinooporność jest chorobą dziedziczną, ale nie ze względu na geny, a tylko dlatego, że dziedziczony jest niezdrowy styl życia.


Jak wyleczyć insulinooporność?

Najważniejsza jest zmiana odżywiania, stylu życia oraz przywrócenie prawidłowej wagi. O innych czynnikach można już nie wspominać, bo po prostu nie są zbyt istotne. Autorzy książki podają, że w większości przypadków wystarczy zmiana diety, codzienna aktywność fizyczna, ograniczenie stresu i używek oraz zadbanie o prawidłową ilość snu. Insulinooporność można opanować samą dietą, która ma „absolutnie podstawowe znaczenie”.


Jaką funkcję pełni insulina?


Musiałowska podaje, że jest ona podstawowym regulatorem tworzenia zapasów energetycznych oraz ich wykorzystania w późniejszym czasie. Za jej sprawą w wątrobie i mięśniach magazynowana jest glukoza w postaci glikogenu, w samych mięśniach magazynowane są aminokwasy, a tłuszcze w tkance tłuszczowej. W przebiegu insulinooporności, słabe działanie insuliny, sprzyja tyciu już podczas posiłku i utrudnia chudnięcie w okresach międzyposiłkowych.


Jak diagnozowana jest insulinooporność?

W książce czytamy, że zwykle stosuje się badanie metodą klamry insulinowej. Oceniane są proporcje pomiędzy stężeniem glukozy i insuliny na czczo. Wysokie wydzielanie insuliny na czczo, które nie powoduje obniżenia poziomu glukozy, świadczy o insulinooporności.

Test doustnego obciążenia glukozą z określeniem poziomu glukozy i insuliny służy natomiast ocenie wielkości i czasu trwania wyrzutu insuliny po stymulacji. Dzięki temu możliwe jest wykrycie hipoglikemii reaktywnych.


O lipolizie…

Lipoliza to w uproszczeniu rozpuszczanie tkanki tłuszczowej. W przebiegu insulinooporności może być ona bardzo zahamowana, dlatego samo ograniczenie kalorii i zwiększenie wysiłku fizycznego może okazać się nieskuteczne. Oporny na insulinę organizm przy niedoborach energetycznych, których nie będzie w stanie na bieżąco uzupełniać z tłuszczyku, zacznie dawać objawy przewlekłego zmęczenia.

Warto tutaj wspomnieć, że stres, kawa i papierosy bardzo często sprzyjają lipolizie i ułatwiają wykorzystywanie tkanki tłuszczowej w procesach energetycznych. Potraktujcie to jednak bardziej jako ciekawostkę, a nie wyjście z sytuacji.


Insulinooporność, cukrzyca i choroba Alzheimera.

Chorobę Alzheimera autorzy książki nazywają w uproszczeniu cukrzycą typu 3. W stanie przedcukrzycowym i cukrzycy typu 2 obserwuje się podobne zaburzenia poznawcze jak w chorobie Alzheimera, a w niej bardzo często występuje insulinooporność.


Insulinooporność może sprzyjać budowaniu masy mięśniowej.

Insulina jako hormon anaboliczny powoduje gromadzenie zapasów energetycznych i rozwój tkanek. Wysokie stężenie insuliny sprzyja po posiłkowemu magazynowaniu aminokwasów w białkach mięśniowych, co w połączeniu z treningiem siłowym sprzyja rozwojowi masy mięśniowej.

Niestety drugą stroną medalu jest zahamowana przez insulinę lipoliza, czyli utrudnione spalanie tkanki tłuszczowej. Autorzy książki, jako rozwiązanie, zalecają długotrwałe, niezbyt intensywne ćwiczenia jednej grupy mięśniowej, wykonywane najlepiej 3-4 godziny po posiłku, kiedy wartości insuliny znajdą się na niskim poziomie.


Jeśli zastanawiacie się, skąd się u Was wzięła insulinooporność…

Wypracowaliście ją sobie. Autorzy książki zgodnie podają, że pracuje się na nią długo swoim fatalnym stylem życia i żywienia. Musiałowska wymienia tutaj m.in. słodkie napoje, produkty zawierające cukier, wypieki z białej mąki, brak ruchu oraz ignorowana nadwaga.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz