Piramida zdrowego żywienia – bądźcie ostrożni.

Ten krótki artykuł ma wzbudzić Waszą czujność, byście nie brali za pewnik wszystkiego, co widzicie, a informacje, które mogą mieć potencjalny wpływ na Wasze zdrowie, powinniście weryfikować w innych źródłach.




Przeglądałem niedawno poradniki wydawnictwa Literat z serii "Porady Lekarza Rodzinnego" i jednym z nich, o podtytule "Nadciśnienie tętnicze" napotkałem na fatalnie opisaną piramidę zdrowego żywienia. Sposób, w jaki zrobiona jest piramida, może wprowadzać w błąd, a opis środkowej części "kilka razy dziennie" może wyrządzić komuś wiele szkód.




Pierwszą mniej poważną rzeczą jest rozmieszczenie grafik czerwonego mięsa i ciasta. Oba te produkty znajdują się bardziej na żółtym polu, niż na czerwonym... Z pewnością wielu osobom będzie to "na rękę", szczególnie że napisane jest, że produkty z tego pola można zjadać kilka razy dziennie :) Niestety, muszę zmartwić tych, którzy nie wiedzą... ciasta i czerwone mięsa powinny być zjadane jak najrzadziej. Zaleca się przyjąć spożycie na poziomie RAZ w miesiącu.

Najpoważniejszym błędem jest natomiast sam opis żółtego pola, jako "kilka razy dziennie". Podejrzewam, że to zwykła pomyłka, a komuś chodziło o kilka razy w tygodniu... może miesiącu...

Wiarygodne źródła najczęściej podają, że zalecane spożycie żółtego sera i białego mięsa to 2-3 razy w tygodniu.

Najtragiczniejsze w skutkach może być bardzo częste spożywanie sera żółtego. Po pierwsze jest on bardzo kaloryczny. Przykładowo 6 plasterków żółtego sera ma podobną kaloryczność jak tabliczka czekolady. Jego częste spożycie to prosta droga do otyłości, a podwyższające cholesterol właściwości mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Żółtemu serowi przypisywane są również stany zapalne w ciele, wysypki i trądzik, a znajdująca się nim duża zawartość sodu może prowadzić do nadciśnienia i cukrzycy.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz